Blog

Latest News
18+1 őszi kirándulás ötlet Magyarországon és szomszédainkban

18+1 őszi kirándulás ötlet Magyarországon és szomszédainkban

Rengeteg okot tudnék felsorolni, hogy miért töltsünk ősszel minél több időt a természetben. A fák sárgás-vörösessé váló lombja, az őszi fények, a nap már nem éget, de a hideg, deres őszi reggeleken még mindig melenget sugaraival. A ködös őszi táj különös hangulata és az avarban gázolás feldobja az őszi napokat, elfeledteti a nyár vége miatt érzett szomorúságunkat. Ősszel két hosszú hétvégénk is lesz, akár ezeket is érdemes kihasználni, aki pedig megteheti, hogy hétköznap utazzon el, az még jobban jár, mert a felkapottabb helyeken sem lesz tumultus. Láttam már október 23.-án kígyózó sort a Rám-szakadékban. Összegyűjtöttem pár úticélt, remélem mindenki talál kedvére valót!

1. Nagy-Kevély

Szép panorámákban gazdag túra a Kevélyek gerincén át, például Pilisborosjenőről indulva. Az Ezüst-Kevélyen át jutunk a Nagy-Kevély csúcsára, ezután leereszkedünk az Egri-várhoz, majd a jellegzetes Teve-szikla mellett elhaladva érünk vissza Pilisborosjenőre. A túrát bővíthetjük az Oszoly-csúcsával és a Dera patak szurdokával is. Az Egri-vár volt az Egri csillagok forgatási helyszíne.

Budai-hegység

2. Vadálló-kövek és a Prédikálószék

Hévvel és távolsági busszal elérhető Dömös. A leglátványosabb, legközismertebb útvonal a Dömös-Rám-szakadék- Rám-hegy, vagy Dömös-Vadálló-kövek, Prédikálószék szakasz. A Szentfa kápolnától a Vadálló kövekig jó kis emelkedőt kell leküzdeni, aki ezt szeretné elkerülni, az választhatja a dömösi parkolóból induló pirossal jelzett széles és kényelmes utat is, ami egyből a Prédikálószékre visz, a Vadálló-kövek pedig 15 perces sétával érhetőek el innen. Pilisszentlászlóról könnyebb, de hosszabb úton érhető el a Prédikálószék, vagy egy eldugottabb panorámaút, a Spartacus-ösvény, az újabb turistatérképeken már jelzett turistaútként szerepel.

Visegrádi-hegység

3. Pilis-tető, Boldog Özséb kilátó

A Két bükkfa nyeregtől vagy Pilisszántóról a panorámaúton könnyen elérhető, utóbbi útvonal fárasztóbb a szintkülönbség miatt. 14km-es kört tehetünk, ha a Két bükkfa nyeregnél parkolunk, felmegyünk a kilátóhoz, majd a panorámaúton indulunk lefelé, de nem megyünk le Pilisszántóig, hanem előtte visszakanyarodunk a Két bükkfa nyereg irányába.

http://parkerdo.hu/turizmus/latnivalok/boldog-ozseb-kilato/

Pilis-tető

4. Cserhát, Salgó vár és Boszorkány-kő

Csodaszép dimbes-dombos vidék a Börzsöny és Mátra között. Hollókőt és a várát mindenkinek látni kell egyszer, útba lehet ejteni Taron a Sztúpát is. A környéken pedig akár több napot is el lehet tölteni. Két szép panorámát nyújtó kilátó a térségben a Tepke és a Karancs kilátó. A Salgó-várhoz is érdemes felmászni, útközben bazaltorgonákat is láthatunk. A Somoskői-várból pedig tiszta időben a Magas-Tátráig is ellátni. Ha körtúrát teszünk, a Boszorkány-követ se hagyjuk ki!

http://www.salgovar.hu

https://somoska-hrad-somoskoi-var.business.site/

Cserhát

5. Mecsek, Óbánya-völgy

Sokszínű kirándulás helyszíne lehet a Mecsek is. Pécs belvárosát látni kell, itt találjuk többek közt Csontváry Magányos cédrusát. Ha pedig meguntuk az aszfaltkoptatást, kinézhetünk a városra a Tettyéről vagy a Kis-Tubes kilátóból. A Mecsek elég nagy kiterjedésű, ha választanom kellene, a Zengőt emelném ki első sorban, mégiscsak a hegység legmagasabb csúcsa, kilátóval a tetején. Másik nagyon szép rész az Óbányai völgy egy kis halastóval, a Ferde-vízeséssel és a Cigány-hegyi kilátóval. Gyerekekkel pedig tökéletes program lehet a Mecsek Extrém Kalandpark.

http://www.mecsextrem.hu/

Mecsek

6. Mátra, Ágasvár

Budapestieknek egy napos kirándulás célpontja is lehet. Az ágasvári turistaházat egy kedves házaspár vezeti, érdemes betérni egy sztrapacskára. Megközelíthetjük Mátraszentistván felől, vagy Mátrakeresztesről a Csörgő patak szurdokán át. Az Ágasvár csúcsára meredek, de nem hosszú kaptató vezet a turistaháztól, de a kilátás miatt megéri leküzdeni!

http://www.agasvar.hu/

Mátra

7. Kőszeg és Sopron

Kőszeg belvárosa a Hősök kapujával és színes házaival nálam dobogós helyen áll hazánk városai között. Sopron pedig a Tűztoronyról híres. Innen egy napra át is ugorhatunk Burgenlandra, megnézhetjük Fraknó és Léka várát, valamint Kismartont. Jókat sétálhatunk a Soproni-hegységben, kinézhetünk a Károly-kilátóból és Írottkőt se hagyjuk ki! Két kastély is található erre, a nagycenki és a fertődi. Wellnesszelhetünk Bükfürdőn és tekerhetünk egyet a Fertő-tónál.

Kőszeg

8. Balaton-felvidék

Ligetes táj, aki nem sűrű erdőre vágyik, hanem a nap melegére, dombtetőn piknikezésre, annak tökéletes célpont. Mindegy melyik tanúhegyre mászunk fel, csodaszép körpanorámában lesz részünk. Csobáncon és Szigligeten várat is találunk, a Szent-György-hegyen bazaltorgonákat, Köveskálon ingókövet és kőtengert, Monoszlón pedig a Hegyestűt. A Gulácsról és a Tóti-hegyről egyszerűen jó a kilátás, a Fekete-hegyről pedig belátni az egész Káli-medencét és a Hegyestűt.

http://balaton-felvideki.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Balaton-felvidék

9. Börzsöny, Nagy-Hideg-hegy, Csóványos

A Börzsöny egy és több napos úticélnak is tökéletes. Vadregényes táj, tiszta patakokkal és a már meghosszabbított Nagybörzsönyi Erdei Vasúttal vár minket. Egyik legszebb túraútvonal a Királyrét-Nagy-Hideg-hegy-Csóványos szakasz, a felújított csóványosi kilátóban igazi világteteje érzésünk lehet. A Nagy-Hideg-hegyi turistaházban megpihenhetünk, ehetünk egy jót, erre szükségünk is lesz, mert elég kaptatós lesz az út a Csóványosig. Mellesleg a Csóványos a maga 939 méterével hazánk 20. legmagasabb csúcsa. Királyháza felől is indíthatjuk a csúcstámadást, ez a Nagy-Mánán át vezet, nagyon látványos út.

https://nagyhideghegy.hu/

Börzsöny

10. Gerecse, Öreg-kő, Nagy-Gete

Tömegközlekedve is könnyen megközelíthető Mogyorósbánya, Dorog, vagy Tokod, ezekből a városokból pedig könnyű túrát tehetünk az Öreg-kőn és a Nagy-Getén át, vagy akár a Gerecse-tetőre.

Gerecse

11. Bükk-fennsík

A Bükköt a határtalan lehetőségek tárházának tartom, kisvonatozhatunk a Garadna-völgyben és Szilvásváradon, ehetünk pisztrángot, fürödhetünk Miskolc-Tapolcán és Bogácson, vagy akár Zsóry fürdőn is. Nemrég készült el az új libegő Lillafüreden, ahol amúgy csónakázhatunk is a Hámori-tón, a Palota szálló mögött megtalálhatjuk a Szinva vízesést és az Anna barlangot. Csodaszép túraútvonal pedig a Bükk-fennsík peremén végig húzódó híres kövek vonulata, a Cserepes-, Őr-, Pes-, Tar-, Három-kő. Ezeket Bánkútról vagy Bélapátfalváról is megközelíthetjük.

http://www.bankut.hu/

Bükk-fennsík

12. Kis-Balaton, Kápolnapuszta

Gyerekek számára is szórakoztató program a kápolnapusztai bivalyrezervátum, ahol jó nagyot sétálhatunk és a bivalyokon kívül más állatok is laknak itt. A Kányavári szigeten pedig állatsimogató, kilátó és tanösvény is van, a szigetre pedig nem akármilyen hídon át juthatunk be!

http://bfnp.hu/hu/kapolnapusztai-bivalyrezervatum-kis-balaton

Kis-Balaton

13. Szlovák-paradicsom

Jókat kalandozhatunk a Szlovák paradicsomban. Ha van legalább két napunk, az alap útvonalakat teljesíthetjük. Egyik a Hernád-áttörés, ez egy egész napot igényel, útközben a Klastorisko turistaháznál ehetünk-ihatunk egy jót.  A Suchá Belá-ra fél nap is elég. Ha több időnk van, felkereshetünk kevésbé felkapott részeket, mint pl. a Piecky és a Nagy-Sólyom völgy, vagy a Zejmár szurdok. Útközben akár a Dedinky-tó vagy a Dobsinai jégbarlang is beiktatható.

http://www.slovenskyraj.sk/

Szlovák-paradicsom

14. Nagy-Fátra

A Nagy-és Kis-Fátra elnevezésében a jelzők megtévesztőek, ugyanis nem a hegyek magasságára utalnak, hanem a hegységek kiterjedésére. Szóval a Nagy-Fátra csúcsai alacsonyabbak, mint a Kis-Fátráé. A Nagy-Fátra Besztercebányától északra található, az alacsonyabb részeken sűrű erdőben kirándulhatunk, de ahogy feljebb érünk, füves tisztásokon, legelőkön ballaghatunk át, különleges hangulata van a tájnak…Nem kis szintemelkedést és távot kell legyűrnünk ahhoz, hogy felfűzzük egy körben a Majerova skala, Krizna és az Ostredok csúcsait.

Nagy-Fátra

15. Erdély

Erdélyre minimum 3-4 napot érdemes szánni, de legjobb egy egész hetet. Nem az a célpont, ahol a látnivalók közel vannak egymáshoz, persze bejárhatunk egy tájegységet alaposan, vagy tehetünk körutat legalább 2 szálláshelyet választva. Szerintem egy klasszikus erdélyi kör tökéletes kiindulópontja lehet Szováta, szép helyen fekszik és a híres suvadással keletkezett Medve-tavat is körbe sétálhatjuk. Innen elkalandozhatunk a főbb látnivalókhoz, melyek a következők: a parajdi sóbánya, Farkaslaka (Tamási Áron sírja és szülőháza), Korond, Székelyudvarhely, Tusnádfürdő (Sólyom-kő), Csíkszereda, Csíksomlyó, Békás-szoros. Túrázhatunk az Egyes-kőre, a Gyilkos-tónál a Kis-Cohárdra és a Madarasi-Hargitára. Ha van még pár napunk a Szent Anna-tó környékét is felfedezhetjük.

Erdély

16. Medve-szurdok

Szuper hétvégi program lehet egy Medve-szurdok túra Graz-i városnézéssel kombinálva. A Medve-szurdokban jelentős szintemelkedéssel kell számolni, lehet kisebb kört tenni és a szurdokból kiérve egyből visszafordulni a mixnitzi parkoló felé, azonban ha elszántak vagyunk, tovább mehetünk és felmászhatunk a Hochlantsch csúcsára (1722m). Útközben két kis hüttében is ehetünk-ihatunk. Készüljünk apróval, mert fejenként 3,5 Euró belépőt kell fizetnünk a szurdokban.

http://www.baerenschuetzklamm.at/web/

Medve-szurdok

17. Rax-Alpok 

Ide via-ferrátán is felmászhatunk, vagy egyszerűbben feljuthatunk, ha a felvonót választjuk. A Rax egy törpefenyőkkel, rétekkel borított fennsík, akár gyerekekkel is jókat lehet sétálni, napozni, az elszántabbak túrázhatnak egész a Heukuppéig. Több turistaház is található fent, a felvonó fenti állomásához legközelebb az Ottohaus esik.

https://www.raxalpe.com/de

Rax-Alpok

18. Gyula és Szarvas

Tartalmas hosszú hétvégét tölthetünk el az Alföldön is. A Szarvasi arborétum csodaszép és vele szemben található a történelmi Magyarország közepén állított szélmalom. Gyulán fürdőzhetünk, ott a vár és a város is nagyon hangulatos az élővíz csatornával együtt. Ezen lehet akár csónakázni is, vagy csak vacsorázni a partján lévő éttermekben. Nem messze található Gyulától a Szabadkígyósi és a sokkal rozogább állapotú – de szerintem pont emiatt látványosabb – Széchenyi-Wenckheim Kastély.

https://www.visitgyula.com/

Széchenyi-Wenckheim Kastély

+1 Plitvicei tavak

A Plitvicei-tavakhoz minden évszakban érdemes ellátogatni! A nemzeti parkot egy nap alatt bejárhatjuk, a bejáratnál található térképen több útvonal is fel van tüntetve. A túra végén busszal juthatunk vissza a parkolókba (kettő is van), ennek árát a belépőjegy tartalmazza. Mivel Plitvice nincs közel, ha már nekiindulunk, érdemes útba ejteni Slunj kisvárosát és Zágrábot is! Zágráb tele van szép parkokkal, nagy terekkel, a várból pedig szép kilátás tárul elénk a városra.

Plitvicei tavak

A cikkben saját élményeinket gyűjtöttük össze, a teljesség igénye nélkül, a fotók is sajátok. Ha Nektek is van kedvenc őszi úti célotok, írjátok meg kommentben! Ha szeretnétek a facebookos utazó közösségünkhöz tartozni, csatlakozzatok csoportjainkhoz! Európai úti célokkal kapcsolatos bejegyzéseket az Utazás Európában csoportban találhattok. Hazánk és a Kárpát-medence célpontjairól pedig az Utazás és túrázás a Kárpát-medencében csoportban találhattok információkat és beszámolókat.

Dobik

View all posts by Dobik

Utazásfüggőségem régóta tart, de mivel nem utazhatok folyton, addig is szívesen írok beszámolókat, tervezgetek és igyekszem információkkal szolgálni másoknak, ha tudok.

Related Posts

Comments (2)

 • Térjhazavándor
  2019-05-15 at 14:53 Reply

  “Erdélyre minimum 3-4 napot érdemes szánni…” – erről az jut eszembe, amikor a torna tanár azt mondja, hogy belemegítőnek ennyi elég is. Mert Erdélyre szánni 3-4 napot annyit jelent, mint tornaórán a 10 gugolás.

  Szeretettel várunk mindenkit Erdélybe!

  • Dobik
   2019-05-15 at 15:23 Reply

   “…de legjobb egy egész hetet.” 🙂 És az sem mindegy, hogy az ember Budapestről indul oda, vagy sokkal közelebb él és rövidebb az út. Szerintem 4 napba is sok szép látnivaló belefér, ha nem is egész Erdély, akkor egy része. Ami kimarad, az pedig egy következő alkalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .