Blog

Latest News
Tíz kevéssé ismert tény a Mikulás otthonáról, Lappföldről

Tíz kevéssé ismert tény a Mikulás otthonáról, Lappföldről

Kevesen mondhatják el magukról, hogy jártak a világnak ebben a különös szegletében, Lappföldön, északon, a rénszarvasok, északi fény és Mikulás földjén. Valójában nagyon keveset tudunk róla. December hatodika reggelén lássunk pár tényt a Télapóról és háztájáról!

Fotó: Flickr.com/Timo

1. A száraz tények

Lappföld nem ország, hanem kulturális régió, melynek területe négy ország területén fekszik. Bár sokak hiszik, hogy Lappföld Finnországban van, valójában az, amit Lappföldnek hívunk, magában foglalja a Kola-félsziget egy részét (Oroszország) valamint Finnország, Svédország és Norvégia északi területeit. Lappföld területe valamivel több, mint százezer négyzetkilométer, akkora, mint Hollandia, Belgium és Svédország együttvéve.

Fotó:Flickr.com/Ivorjansen

2. Lappföldnek van a legmurisabb fővárosa

Tekintve, hogy igen karakteres régióról beszélünk, ahol mindenféle mesebeli teremtmények lakhatnak, a közigazgatás sem akart elmaradni attól, hogy adja a lovat (rénszarvast) a legendák alá. El tudjátok például képzelni, hogy Budapest paprika formájú, London teáscsésze alakú, Berlin határai pedig tökéletes söröskorsó formát határolnak? Nem? Nos, Lappföld régió fővárosa, Rovaniemi egy rénszarvas fejének alakáját adja ki. Őrület!

Egy kis fantázia azért szükséges, de tisztán látszik a rénszarvas-profil

3. A fények és az árnyékok megbabonáznak

Nos, az északi fényviszonyok mindig különlegesek. A leghíresebb példája az északi fényjátékoknak a szentpétervári fehér éjszakák; mintha a város azért lett volna építve, hogy kiegészítse a természet eme gyönyörű és különös fény showját. Azonban, ahol a Mikulás lakik, még északabbra van, ennek megfelelően a fényviszonyok még jobban eltérnek az általunk megszokottól.

fotó: Flickr.com/Tania&Artur

Lappföldön van két hónap, amikor egyáltalán nem megy le a nap, cserébe decemberben és januárban alig három órát van világos napközben. Kárpótol az Aurora Borealis, azaz az északi fény, és a hó káprázatos fehérsége. Nyáron pedig, a le nem bukó nap fényjátéka, és a hihetetlenül hosszúra nyúló árnyékok szürrealitása.

4. Apropó, északi fény

Szerencse kérdése. Van, aki direkt ezért látogat el például Izlandra, és az a fránya gyönyörűség, a földöntúli szépség csak nem akar megmutatkozni. Statisztikailag Lappföldön van a legnagyobb esélye annak, hogy elkaphatjuk a jelenséget (tekintve, hogy télen alig pár órát van világos, mert nagyon északon vagyunk). Az Abisko Nemzeti park az a hely a Föld nevű bolygón, ahol a legnagyobb eséllyel láthatjuk meg az északi fényt.

Fotó: Flickr.com/Yannig Van de Wouwer

5. Ez tényleg a rénszarvasok birodalma

Lappföld (ember)lakossága körülbelül ugyanakkora, mint a rénszarvasok létszáma. Ugyanakkor, ne várjuk azt a fajta Rudolf-nosztalgiát és imádatot, ami a karácsonyt övező diskurzus része lett: itt a rénszarvas olyan hétköznapi háziállatnak és eledelnek számít, mint nálunk a szarvasmarha. Aki szeret kísérletezni és nem rémíti el, hogy mesefigurát eszik, az valószínűleg keresve sem talál jobb helyet, hogy megkóstolja a rénszarvas-specialitásokat.

Fotó: Flickr.com/French_landscape_photographer’s photostream

6. Na, meg az antiszociálisok mennyországa

Lappföldnek huszonegy megyéje van. Itt található Svédország legészakibb városa (Kiruna), legmagasabb hegye (Kebnekaise) és legmélyebb tava is ( Hornavan), ugyanakkor a terület legnagyobb része Finnországhoz tartozik. Hatalmas területe ellenére, ami Finnországnak mintegy egyharmadát teszi ki, mégis, a finn lakosság mindössze 3,6 százaléka lakik Lappföldön. Aki nem szeretne szomszédokat, máris megtalálta, hová költözzön!

Fotó:Flickr.com/Timo Newton-Syms

7. És itt a legkörnyezetbarátabb turizmus

Lappföldön kedvelt szállások a jég- és hóhotelek. A létező legtermészetesebb anyagból épültek, és gyakorlatilag semmi koszt nem hagynak maguk után. Megépítik őket, aztán a nyár eljövetelével szépen elolvadnak, nyomot sem hagynak maguk után.

Fotó: Flickr.com/Chih Hao Chang

8. Itt aztán tényleg tudják, mi a karácsony!

Valószínűleg a világon sehol nem kerülsz olyan karácsonyi hangulatba, mint Lappföldön. December közeledtével feldíszítenek mindent, megmutatják, hogy méltók arra, hogy a Mikulás otthona legyenek!

fotó: Flickr.com/Eric Robert

9. Nem vagy a sarkkörön, de mégis ott vagy

Lappföld még nem az Északi-sarkkör, de már majdnem. Mivel a körülmények adottak, itt kipróbálhatsz egy csomó mindent, amiről azt gondolnád, nagyon Antarktisz-specifikus, például a kutyaszánozást. Hivatalosan a Mikulás az Északi-sarkon kéne, hogy lakjon, de úgy tűnik, túl barátságtalannak találta, így kicsit lejjebb költözött. Lappföld a sarkkör hivatalos előszobája. Főleg, hogy itt pont ugyanúgy didereghetünk, mint az Északi-sarkon!

Fotó:Flickr.com/Wisselinkx

10. Szedjünk szamócát! Ha elolvadt a hó, persze csak akkor.

Ha arra gondolunk, hol a legjobbak a gyümölcsök, mindenki déli vidékekre asszociál. Mekkora tévedés! Az északi, lassan megérő bogyós gyümölcsök, hihetetlenül ízesek. Hidegben érlelődnek (jó, nem hidegben, de épphogy langyosban) viszont a fény folyamatosan éri őket. Ettől lesz minden kicsi bogyós gyümölcs hihetlenül édes és finom északon!

Szamóca. Kicsi és finom!

+1 A Mikulás származása

Bármennyire is hatalmas kultusz Joulupukki Lappföldön, azt ők sem vitatják el, hogy ő valójában Törökország szülötte. Sajnos, arról, miként kerül pont Európa ezen hideg csücskébe a jó öreg Mikulás, arról igen nehéz fellelni információt. Akinek van biztos forrása, miként és hogyan költözött délről északra a Mikulás, ne habozzon megosztani velünk!

Borítókép: Flickr.com/Greenland Travel

mirkofiam

View all posts by mirkofiam

Úton vagyok otthon. Írni és utazni: ezt a két dolgot szeretem a legjobban. Az én szemüvegemen át kicsit más a világ, más dolgokat szeretek megmutatni, mint az utazó újságírók általában. Nem csak azt írom, mit láttam vagy tapasztaltam, hanem azt is, ez milyen gondolatokat ébresztett bennem. Szeretem az apró részleteket, amik nem markáns jellemzői a helynek, de mégis sokat adnak hozzá a hangulatához, mint egy szép csempe a falon, vagy egy különleges stencil az utcán.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .