Blog

Latest News
Hogyan kell orosz vízumot csináltatni?

Hogyan kell orosz vízumot csináltatni?

UPDATE: 2019. októberétől maximum nyolc napnyi tartózkodásra kérhetünk ingyenes e-vízumot, amennyiben Szentpétervárra és/vagy Leningrád megyébe készülünk, illetve ingyenes e-vízum igpényelhető a Kalinyingrádi területre is. Az Orosz Föderáció kormányának tervei szerint 2021-re elérhetővé teszik az ingyenes e-vízumot a Moszkvába és Kazanyba utazók számára is.

Oroszország egyszerre távoli és közeli, nagyon izgalmas célpont. Azonban a vízum miatt nem olcsó mulatság, nem is javasolnám pár napos kiruccanásra, az orosz vízum az egyik legdrágább a vízumok közül. Persze, az idő pénz és mindenki maga dönti el, mennyit szeretne látni és megtapasztalni belőle; az én véleményem az, ha már kicsengettük az orosz vízum árát, akkor érdemes mindent jó alaposan megnézni. Lássuk, milyen lehetőségek vannak, orosz vízumhoz jutni!

szuvenírek oroszországban szentpétervár vízum
Szuvenírek az aluljáróban, Szentpéterváron

A vízumot az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének konzuli osztálya állítja ki, de szerencsére vízumért nem oda kell menni, ebben az ügyben keressük a vízumközpontot.

A vízumhoz szükség lesz

 • Meghívó levélre. Nem ajánlom, hogy orosz ismerőst kérjünk meghívólevél kiállítására, olcsóbb sem lesz, mintha megvesszük, cserébe sokkal tovább fog tartani, és az is benne van a pakliban, hogy nem fogadják el. A meghívó félnek pedig rengeteg macera és adminisztráció. Meghívólevelet lehet venni például itt, kemény húsz amerikai dollárba kerül.
 • Útlevélre, ami vízum lejárta után még fél évig érvényes és van benne még legalább két, egymással szemben található üres oldal.
 • Biztosításra. Nézzünk utána, mit fogadnak el! Nem minden biztosítótársaság biztosítását fogadják el, az Atlaszét és a Mundialét például igen.
 • Vízumigénylő lapra: ezt le lehet tölteni a vízumközpont honlapjáról, innen.
 • Igazolványképre, ami legyen 3,5×4,5 centiméteres színes fénykép, világos alapon. A méret fontos, tekintve, hogy a vízum fényképes. A vízumközpontban van expressz fotó szolgáltatás, de nyilván drágább, mintha magunk intézzük.

Az orosz vízum ára fix, konzuli díjjal, mindennel együtt 19.025 forint. Tehát meghívólevéllel és biztosítással együtt az egész olyan harmincezer forint körül jön ki, per fő.

Arra figyeljünk repjegyvásárlásnál, hogy hirtelen felindulásból Oroszországba utazni nehéz, szinte lehetetlen. A vízum 4-10 munkanap alatt készül el, viszont a konzulátus csak hétfőn és szerdán fogadja be a kérelmeket, tehát ha csütörtökön adjuk be, akkor több idő, míg kézhezkapjuk a vízumot, mintha hétfőn reggel tesszük ugyanezt.

A turista vízum egyszeri belépésre jogosít és maximum harminc napig lehet az Orosz Föderáció területén tartózkodni vele. Gyakorlatban, ha két hétnél hosszabb időre adjuk be, számíthatunk némi plusz macerára, ebben az esetben részletes útitervet fognak kérni, stb.

szentpétervár templom orosz vízum
Péter-Pál Erődítmény, Szentpétervár

Többszöri (kétszeri) belépésre van esélyünk vízumot szerezni, ha valamelyik szomszédos ország meglátogatására készülünk, de ebben az esetben mindenképpen érdeklődjünk előre a központban!

Aki online szeretné intézni, vagy kényelmes és nem akar külön szaladgálni mindenért, az felkeresheti az orosz vízummal és oroszországi utakkal foglalkozó utazási irodák egyikét (Hello-Oroszország, 1000út, Ruszturizm stb) ahol mindent elintéznek. Az ember csak besétál, leteszi a pénzt és mindenben segítenek: akár fényképet is készítenek. Számokban ez úgy néz ki, hogy nagyjából tízezer forinttal fizetünk többet, ha igénybevesszük ilyen iroda szolgáltatását.

És mi van a bejelentett szállással?

Régebben jellemzően probléma volt, hogy nem adtak vízumot, ha nem tudtad megmondani, hol fogsz megszállni. Az oldal, amit feljebb linkeltem, olyan meghívólevelet ad, amivel nem gond, ha nem szálloda címét adod meg, de a címet, ahol meg fogsz szállni, akkor is tudnod kell. Apropó, szálloda: ha nagyobb szállodába foglalunk, szinte biztos, hogy küldenek nekünk meghívót.

Moszkvában szállok át, kell  orosz vízum?

A válasz: nem kell vízum oroszországi átszállásnál akkor, ha nem töltesz ott több, mint huszonnégy órát és nem hagyod el a tranzit területét. Nem éppen ideális stop over helyszín. Vannak országok, városok, ahol érdemes beiktatni egy plusz városnézést, ha kicsit hosszúra sikerül az átszállási idő; Oroszország nem tartozik ezek közé a helyek közé.

Moszkva orosz vízum
Moszkva nem csak a Vörös tér: a modern és a tradicionális találkozása a város. Fotó: Pixabay

 

orosz vízum oroszország szent izsák székesegyház
Szent Izsák székesegyház, Szentpétervár

Mindezek fényében talán érthető, miért nem ajánlom Oroszországot hosszúhétvégés programnak: egyszerűen túl sok idő és energia megszervezni az odajutást, pár napnyi nézelődésért nem éri meg. Moszkva is, Szentpétervár is hatalmas, egy hét is kevés arra, hogy megnézzünk mindent, amit ott látni kell; nem is beszélve az orosz vidékről. A Bajkál tó, Kamcsatka, Szibéria és Szocsi környéke is olyan soik látnivalót és programlehetőséget rejt magában, hogy vétek lenne Oroszországot letudni egy négynapos moszkvai utazással.

Borítókép: pixabay.com

mirkofiam

View all posts by mirkofiam

Úton vagyok otthon. Írni és utazni: ezt a két dolgot szeretem a legjobban. Az én szemüvegemen át kicsit más a világ, más dolgokat szeretek megmutatni, mint az utazó újságírók általában. Nem csak azt írom, mit láttam vagy tapasztaltam, hanem azt is, ez milyen gondolatokat ébresztett bennem. Szeretem az apró részleteket, amik nem markáns jellemzői a helynek, de mégis sokat adnak hozzá a hangulatához, mint egy szép csempe a falon, vagy egy különleges stencil az utcán.

Related Posts

Comments (2)

 • Linda
  2019-07-23 at 23:36 Reply

  Kedves Anna! Véletlenül bukkantam eme írásodra. Egy dolgot fűznék hozzá, ami szerintem sokaknak és Neked is (aki szereti Oroszországot :))hasznos lehet: vízumot igényelni közvetlenül a konzulátus honlapján is lehet. Itt 2-3 hónappal előbb kell már időpontot kérni és így csak 11025 Ft a vízum, a 8000 Ft szolgáltatási díjat nem kell fizetni, mint a vízumközpontban. Szóval aki már hónapokkal utazás előtt tudja, hogy Oroszországba akar menni, annak ez a legolcsóbb megoldás. Júniusban voltam és májusban a vízumot így csináltattam, így biztosan állíthatom, hogy működik.

  • Zoli
   2020-01-14 at 2:32 Reply

   Szia!

   És a meghívólevelet honnan szerezted be?

   Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .