Blog

Latest News
2019 október elsejétől ingyenes a vízum Szentpétervárra

2019 október elsejétől ingyenes a vízum Szentpétervárra

Szentpétervár ingyenes vízum – Update:

“Október 1-én életbe lép az a vízumkönnyítési rendelet, amely szerint lehetővé válik egy új típusú vízum igénylése Oroszországba. Az új vízum egyszeri üzleti és turistacéllal igényelhető elektronikus úton, ingyenes lesz és egy hónapnyi érvényességen belül 8 nap tartózkodást tesz lehetővé Szentpéterváron és Leningrád megyében.

A be- és kilépés Szentpétervár és Leningrád megye állami határának összes határátkelőjén megvalósítható.

Az Európai Unió összes tagállama, így Magyarország állampolgárai is igényelhetik az új vízumfajtát ezen a linken: https://electronic-visa.kdmid.ru/index.html

Olvashatjuk Szentpétervár Magyarországi Főkonzulátusának honlapján

Néhány napja megírtuk, hogy az Orosz Föderáció kormányának döntése értemében 2019. július elsejétől az Európai Unió állampolgárai ingyenes e-vízumot igényelhetnek Kalinyingrád megyébe.  Ennél egy fokkal nagyobb dobásnak tűnik, hogy a tervek szerint október elsejétől Szentpétervár és az egész Leningrádi terület látogatható lesz ingyenes e-vízummal, igaz, csak nyolc nap erejéig.

szentpétervár Izsák székesegyház
Szent Izsák székesegyház

Ez alapjaiban változtatná meg a város turizmusát, és a Wizz Air fapados járatainak köszönhetően Szentpétervár nem tartozna többé a drága, nehezen elérhető célpontok közé; hiszen az Oroszországba történő beutazás árban egyik leghúzósabb tétele a vízum. A hosszas és macerás ügyintézést ráadásul felváltja az online ügyintézés, ami sokkal egyszerűbbé tenne mindent. A tervek szerint az e-vízumot legkésőbb négy nappal a beutazás tervezett időpontja előtt kellene igényelni, ami az eddigi módhoz képest kimondottan felhasználóbarátnak tűnik.

Szentpétervár Anyicskov híd
Az Anyicskov-híd kovácsoltvas motívumai a Nyevszkij sugárúton

A rendelkezés 2019 július 19-én született meg, pezsgőt egyelőre ne bontsunk, de talán már behűthetjük. Az orosz kormány hivatalos honlapján azt olvashatjuk, hogy a rendelkezés a hivatalos bejelentés után lép életbe, amellyel egyetemben bejelentik az érintett országok listáját is. Az, hogy mely ország állampolgárai számára lesz elérhető az e-vízum, még nem tették közzé, de kiindulva a kalinyingrádi példából, reménykedhetünk abban, hogy az összes uniós ország szerepelni fog a listán.

Itt írtunk korábban Szentpétervárról, már csak 70-et kell aludni, míg kiderül, valóban ennyivel elérhetőbbé válik-e Európa egyik legszebb városa.

 

borítókép: by Сергей Горбачев Pixabay

mirkofiam

View all posts by mirkofiam

Úton vagyok otthon. Írni és utazni: ezt a két dolgot szeretem a legjobban. Az én szemüvegemen át kicsit más a világ, más dolgokat szeretek megmutatni, mint az utazó újságírók általában. Nem csak azt írom, mit láttam vagy tapasztaltam, hanem azt is, ez milyen gondolatokat ébresztett bennem. Szeretem az apró részleteket, amik nem markáns jellemzői a helynek, de mégis sokat adnak hozzá a hangulatához, mint egy szép csempe a falon, vagy egy különleges stencil az utcán.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .