Hátborzongató Új-Zéland: a White Island

Aligha van olyan ember a világon, aki ne hallott volna Új-Zéland gyönyörű tájairól, fjordjairól, hegyeiről, vízeséseiről, tavairól. Azonban Új-Zélandnak van egy másik arca is, amiről már kevesebben hallottak, ami nem más, mint a vulkanikus aktivitás. Új-Zéland két szigete teljesen eltér egymástól, mondhatnám, hogy tűz és víz, és ezt most szó szerint értem.

Ha Új-Zéland legszebb tájait szeretnéd látni akkor a Déli-szigetre kell menned, ha pedig a vulkánokat, gejzíreket, akkor az Északira. Az Északi-szigeten szinte érezni, ahogy a talaj él a lábad alatt. A legaktívabb vulkáni tevékenységek a Tongariro nemzeti parkban, Rotoruán, Taupon és a Taranaki Vulkán környékén vannak.

Kevesen tudják, hogy a Taupo Tó alatt egy szuper vulkán található amely a múltban a történelem egyik legnagyobb kitörését produkálta amely teljesen elpusztította az Északi-szigetet. Csak érzékeltetésképpen, egy hasonló erejű kitörés Magyarországon nem csak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát letarolná, de szerencsére nekünk ettől nem kell félnünk itt Európában. Viszont a Taupo Tó alatti szuper vulkánt a tudósok folyamatosan vizsgálják, hogy előre tudjanak jelezni, egy esetleges kitörést.

Fotó: Tóth Lajos

Új-Zélandon nem ritka a hetes erősségű földrengés, és a vulkán kitörések sem. Azonban van egy vulkán, amit úgy hívnak, hogy White Island amely soha egy percet sem alszik. A White Island Új-Zéland,és a világ egyik legaktívabb vulkánja, amely 48 kilométer távolságra található az Északi-szigettől, kint, a nyílt óceánon. Ez a vulkán 150 ezer éve megállás nélkül aktív és lövi ki magából a gázokat. Amikor én ott jártam, pont erős aktivitásban volt (szerencsémre) és a kráter a gázokat 5000 méter magasra lőtte fel. Hihetetlen látvány volt, a mai napig beleborzongok, ha csak rá gondolok. Amíg az ember a saját szemével nem látja ezt az iszonyatos erőt, ami a lába alatt tombol, addig elképzelni sem tudja milyen az.

Fotó: Tóth Lajos

A White Islandon szigorú szabályok uralkodnak. A kialakított ösvényről tilos letérni. Ha mégis megteszi az ember, akár az életével is fizethet, ugyanis vannak olyan pontok ahol a kőzet olvadt és ha abba belelépünk, onnan nincs kiút. A kénes gázok az egész sziget területén feltörnek. A gejzírek tűzforró kénes gázt lőnek fel. Egy rossz levegővétel és fulladásos halál lehet a vége. Éppen ezért a sziget szinte teljes területén a gázmaszk viselése kötelező, főleg erős vulkanikus aktivitás idején. Vannak olyan pontok a szigeten ahol csak összekapaszkodva lehet közlekedni, nehogy a nagy gázfelhőben valaki letévedjen az ösvényről. Idegenvezető nélkül a szigeten tilos közlekedni, ugyanis csak ők tudják hova léphetünk.

Volt egy német srác a túrán aki úgy érezte, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok és nem vette fel a gázmaszkot. Sikerült is belélegeznie egy adag kénes gázt a tüdejébe, és ezzel neki véget is ért a túrája. Egy idegenvezető visszakísérte a biztonságos helyre ahol friss levegőt tudott belélegezni. Én szinte biztos voltam benne, hogy meg fog fulladni de szerencsére az idegenvezető tudta mit kell csinálni és megmenekült a srác, de egy életre szóló élményt szerzett az biztos.

Fotó: Tóth Lajos

A White Island túra 250 új-zélandi dollárba kerül és egy öt órás programról van szó, ami tartalmazza a három óra oda-vissza hajókázást is.

Egy jó tipp, ha elhatározzátok, hogy megnézitek a világ egyik legaktívabb vulkánját. Olyan ruhát vegyetek fel amiért nem kár ha tönkremegy, ugyanis ha a White Island felett esik az eső, annak semmi köze az esőhöz. Minden anyag amit a vulkán fellő az égbe az visszahullik ránk Igen erős savas esőről beszélek, ami tönkreteszi a ruházatot és a kamera lencséjét is. Szóval óvatosan!

Ha van kedvetek, akkor nézzétek meg az Instagram oldalamon, az Új-Zélandról készített képeimet, illetve van egy rövid Youtube videóm amit szintén a White Islandon készítettem.

video: Tóth Lajos

Várjuk a Te útleírásodat, élménybeszámolódat is az UtazóBázison! Ha nyaralásod, utazásod során gyűjtött tapasztalataidat, élményeidet szeretnéd megosztani másokkal, írd meg nekünk és mi közzétesszük!

Címkék

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back to top button
Close