Sign In

Blog

Latest News
Hosszú hétvége Isztambulban

Hosszú hétvége Isztambulban

Isztambul nyüzsgése először kicsit rémisztő volt, de hamar hozzászoktam és megtetszett a város különös hangulata. A nyugat-európai városlátogatások után az isztambuli kirándulás nagy élmény volt, teljesen más kultúra, más vallás, más emberek. A müezzinek pedig még inkább megadják a város varázsát. Sok az utcamacska, ők a városhoz tartoznak, nem éheznek, a gyrosos büfékből jut nekik hús bőven.

Odajutás

Sajnos megszűnt a Wizzair Budapest-Isztambul járata, azonban Bécsből vagy Pozsonyból még repülhetünk fapadossal. Budapestről elérhető még Ryannel például brüsszeli, vagy Wizzel berlini átszállással. A fapadosok Sabiha Gükcen reptéren landolnak, innen a Havatas buszjárattal könnyen bejuthatunk a belvárosba, a Taksim-térre. Azonban vegyük számításba, hogy az autópálya gyakran bedugul, így előfordul, hogy a busz másfél óra alatt ér ki a reptérre. Az út egyébként alig egy óra lenne.

Közlekedés a városban és a környéken

Két-három nap bőven elég a városra, ennyi idő alatt kényelmesen bejárhatjuk. Gyalogosan és villamossal könnyen fel tudunk deríteni minden látnivalót. És feltétlen hajózzunk a Boszporuszon, derítsük fel az ázsiai oldal impozáns épületeit is, hogy érezzük a kontrasztot a két oldal között. Az emberek barátságosak, a tömegközlekedésen könnyű kiigazodni, a szállás és ételek olcsók. Ne lepődjünk meg, hogy a mecsetekben a cipőt le kell venni, kezünkben,  vagy szatyorban vihetjük magunkkal, van ahol adnak is szatyrot. Máshol pedig a bejáratnál polcokon hagyhatjuk.

Kötelezők, röviden

A három nagyobb mecsetet mindenképp nézzük meg, kívül-belül, ezek a Kék-mecset, a Szulejmán-mecset és a Hagia Sofia. A Topkapi palotára szánjunk fél napot, bőven van itt látnivaló és a Szulejmán című TV sorozatban fogjuk magunkat érezni. A Basilica Cistern egy föld alatti víztározó monumentális oszlopokkal és kivilágítással. Kevésbé ismert, de nekem az egyik legnagyobb élményem volt. Filmforgatási helyszín is volt. A Galata toronyból naplementekor és kék órában a legszebb a kilátás a városra. A torony környékén pedig hangulatos éttermeket találunk, ez a modernebb része a városnak.

Dobik

View all posts by Dobik

Utazásfüggőségem régóta tart, de mivel nem utazhatok folyton, addig is szívesen írok beszámolókat, tervezgetek és igyekszem információkkal szolgálni másoknak, ha tudok.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .