Kashbák útján: Marokkó egyik leglátványosabb útvonala

Merzouga

A Kashbák útja Marokkó egyik legismertebb útvonala. Marrakeshből indulva érdemes bejárni, de lehetséges Ouarzazateból is, amennyiben belső járattal Casablancaból vagy Tangierből repülünk át. Ouarzazate országúton Agadirból is könnyen megközelíthető.

Átkelés a Tizi N’Tichka hágón

Ha Marrakeshből indulunk, követhetjük az évszázadok óta használt karavánút nyomvonalát. Ezen a karavánúton keltek át a Mali felől érkező kereskedők a Magas-Atlasz hegységen és értek Marrakesh városába. A Tizi N’Tichka hágó legmagasabb pontja eléri a 2260 méter tengerszint feletti magasságot, amivel kivívja a legmagasabb Észak-afrikai hágó címet.

Tizi N’Tichka hágó

Ounila völgy

Az utat a francia katonák építették meg 1936-ban. A főút egyenesen vezet Ouarzazateba. Azonban, ha sok időnk van és elég magas autóval rendelkezünk, érdemes útba iktatni a csodálatos Ounila völgyet is. A hágón átkelve rögtön az első lehetőségnél rá kell fordulni egy jelentéktelen mellékútra (P5106), amely Teloueten keresztül halad Aït Benhaddouig.

Tizi N’Tichka hágó

Telouet

Telouetben található a híres Glaoui család omladozó kashbája. A Glaoui család több, mint fél évszázadon át uralta a XIX. században Dél-Marokkóban az Ouarzazate régiót és az ő kiváltságuk volt a Szaharából Marrakeshbe tartó karavánút ellenőrzése. A Telouet hágóról (1800m) leereszkedve, a P1506-os út mintegy 40 kilométeren keresztül kacskaringózik az Ounila völgyben, egészen Aït Benhaddouig.

Kashbák útja Teoulet

A Ziz folyóhoz hasonlóan az Ounila is életet fakaszt egy különben nagyon száraz, félsivatagos környezetben a Magas-Atlasz lábánál. Ahogy követjük a kacskaringós P1506-os utat, szinte minden kanyar mögül elénk tárul egy-egy zöldellő oázis képe.

oázis

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou előtt mitegy hat kilométerre található egy kevésbé ismert, de látványos erődítmény, az 1860-ban épült Tamdaght kashba, melynek ma egyedüli lakói a gólyák és más madarak. A kashbah körül jót lehet túrázni az olajpálmák között.

Tamdaght kashba
Tamdaght kashba

Aït Benhaddou egy erődített falu az Ounila völgy végénél, 32 kilométerre Ouarzazatetól, kis kitérőre az N9/N10-es országúttól. Hajdanában a Ben Haddou berber klán központja volt, akik a XI.-XII. században ellenőrzésük alatt tartották a Szaharán keresztül vezető, Ouarzazatenál kereszteződő karavánutakat.

Picivel később, a XII.-XVI. század között épült a ma is látható kszár, amely lakosainak számát körülbelül ezer főre becsülték. A kszár falai közé ablaktalan vályogtornyok épültek, amelynek alsó szintjein istállók és raktárak voltak, a felsőbb szintjei pedig lakásként szolgáltak. A tornyok zárt udvarokat ellenőriztek. Régi berber szokás szerint a faluban nem volt minaret.  A kszár 2009 óta UNESCO világörökség része.

Aït Benhaddou
Aït Benhaddou egy erődített falu az Ounila völgy végénél

Ouarzazate

Ouarzazate egy kisváros (körülbelül 60000 lakossal) a régi karavánutak metszéspontjánál. Látnivalókban nemigen dúskál, de modern szállodái miatt bázisként használhatjuk a környék felfedezéséhez. A karavánok egyrészt a Draa völgyén keresztül haladtak Zagora irányába, amely ma egy ismert tevegelő hely, ahol a látogatók a kősivataggal ismerkedhetnek.

ouzararate marokkó kashbák útja
Ouzararate

Másik útvonal

A kashbák útjának másik ága a Skoura –  Dadès völgy – Todra szurdok –  Tinejdad –  Erfoud – Merzouga útvonal, amely a híres Erg Chebbi homokdűnéi mellett halad el (népszerű turistaközpont a homoksivataggal ismerkedni vágyók számára).

Merzouga
Merzouga homokdűnéi

Marokkó olyan hatalmas és olyan sok látnivaló van, hogy egyetlen út alkalmával lehetetlen mindent megnézni. 2018-ban kétszer is felkerestem az országot és összességében több, mint három hetet töltöttem ott, de még így is maradt egy csomó fehér folt.

Még többet olvashatsz, többek között Marokkóról is a blogomon: https://www.csavarogj.hu/content/morocco

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..