Az Azori-szigetek képekben: São Jorge

Fajã da Caldeira de Santo Cristo

Az előző képgyűjteményemben Faial szigetét mutattam be. Most következzék a kilenc azori sziget között a személyes kedvencem, és a korábban említett háromszög varázslatos darabja: São Jorge, magyarul Szent György szigete.

Elöljáróban egy azori sajátosságról, a “fajã ” fogalmáról kell szólnom (ejtsd: fázsá). Ezek a tenger és a hegy közé zárt, kisméretű, sík területek egy-egy párházas településnek adnak otthont, néhányuk csak egy szűk ösvényen gyalog, esetleg négykerekű motorkerékpárral közelíthető meg. (Akad persze ettől eltérő fajã is, pl. São Miguel szigetén két település csak nevében viseli ezt a fogalmat.) A legtöbb fajã São Jorge-on található, a helyiek szerint éppen 81.

Mind közül a legnevezetesebb a lagúnával szabdalt Fajã da Caldeira de Santo Cristo, mely máig nem rendelkezik semmilyen közművel, és egy 1980-as földrengés nyomán szinte teljesen elhagyottá vált, napjainkban pedig a természetkedvelő turisták és a szörfösök apró paradicsoma. Volt szerencsém télen és nyáron is meglátogatni, minden időjárásban páratlan élményt nyújt.

A másik látványosság, amiért ezt a szigetet nagyon lehet szeretni, az a déli oldal, ahonnan páratlan a panoráma a közeli Pico sziget vulkánjára, amely szerintem innen nézve gyakrabban mutatja szebbik arcát, mint a saját szigetén. A sziget egyes pontjairól láthatóak még a Faial és Graciosa szigetek is.

São Jorge ezeken kívül a sajtjairól híres, más szigeteken és a kontinensen is tele vannak velük a boltok, az éttermek gyakran ezekből kínálnak előételt. Fajã dos Vimes-en van egy kis családi kávéültetvény is, ám megvallom őszintén, a néhány poros bokor és a savanykás-keserkés robusta kávé nem győzött meg arról, hogy ebben a szűk és szubjektív válogatásban szerepelnie kellene. A kávérajongóknak persze érdemes ezt is kipróbálniuk, az odavezető, kivételesen autóval is járható útban pedig bizonyára nem csalódik senki. Ezt a szigetet igazán gyalogtúrákhoz ajánlom, az autózást inkább csak a túraösvények eléréséhez, ahhoz azonban feltétlenül, mert mint általában a világnak ebben a szegletében, tömegközlekedést ez a darabka föld is csak nyomokban tartalmaz.

További csodálatos képeket az Azori-szigetekről a Porto Azure fotóblogon nézegethetsz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .