Kezdőlap Útleírások Európa Korfu: A legzöldebb görög sziget

Korfu: A legzöldebb görög sziget

 

Mindig is szerettünk volna egy tavaszi görögországi utazást megejteni, de pár évvel ezelőttig elsősorban nyárra időzítettük utazásainkat. A kislányunk megszületésével azonban újra elkezdtük felfedezni Európát, és úgy hozta az élet, hogy utazásainkat nyáron kívülre terveztük, elkerülve ezáltal a tömeget és a hőséget.

Így ismertük már meg többek között például a ciprusi és az andalúz telet, Portugália tavaszi arcát, az őszi borongós, de kellemes lágy szellővel köszöntő Montenegrót- s most Korfut, a maga teljes tavaszi valójában.

Korfu: Garden of Greece –  Görögország kertje

A legzöldebb görög sziget

Valóban méltán nyerte el Korfu a legzöldebb görög sziget jelzőjét is. Klímájának, időjárásának köszönhetően csodálatosan buja zöld volt a vidék, sehol sem jelent meg a kopárság. Nyilván ennek „ára” van, az eső gyakori vendég errefelé; de eső alatt mást kell érteni, mint például nálunk. Ott a tavaszi eső, bár heves, s van, hogy órákon át esik, de nem hoz magával automatikus, drasztikus lehűlést; másrészről, a nap annyira melegít, hogy az eső elállta után nem sokkal már csak 1-1 kósza tócsa emlékeztet a reggeli zivatarra.

Repülés

A repülőút körülbelül 1,5 óra a Budapest-Korfu vonalon. Mi ezt Ryanair géppel tettük meg; problémamentes utazásunk volt. Kislányunk még nem töltötte be a 2 évet, így folyadékot, gyümölcspürét…stb kérdezés nélkül felengedtek. A babakocsit a gép lábáig tolhattuk, ott elvették, s leszállás után a csomagokkal együtt érkezett. 2 hátizsákot vittünk magunkkal, illetve a gyerekülést lehetett ingyenesen feladni.

Autóbérlés

Talán eddigi utazásaink során a legegyszerűbben sikerült autót foglalnunk a Corfu Explore Car Hire helyi autókölcsönzőnél. A Férjem itthonról tette meg a foglalást; a gép landolása után az autóbérlő cég egyik alkalmazottja jött értünk a reptérre, pár perces autóúttal elvittek az irodához, ahol azonnal megkaptuk a kis autónkat, rendeztük az anyagiakat, és mehettünk is felfedezni a szigetet. Gyakorlatilag nem érdekelte őket az autó állapota, sem akkor, amikor felvettük, sem amikor leadtuk. Nagyon lazán kezeltek mindent. Korrekt, gyors ügyintézésben volt részünk.

Szállás

A szállásunk Corfu fővárostól kb 25 perces autóútra volt, a sziget nyugati részén, Palaiokastritsa településen. Sokat olvastunk róla, hogy mennyire kiemelkedően szép ez a település, és valóban- de erről később. Szállásunk a Stavroula Studios nevet viseli, melyet a booking.com oldalon foglaltunk. Tiszta, rendezett szállás, pici konyhával, előtérrel, fürdőszobával, szobával, erkéllyel. A szállásadó hölgy is segítőkész volt, 2 naponta jöttek takarítani is, egyszóval teljesen rendben volt az apartman.

Az összes korfui szálláslehetőség részletekkel, foglalási lehetőséggel:Booking.com

A sziget felfedezése

Kislányunk napirendjéhez igazítva, 2 programot tudtunk szervezni naponta: egyet délelőttre, egyet délutánra. Ha egyik nap kicsit messzebbre mentünk, másik nap próbáltunk közelebbi célt keresni. Jöjjenek a látnivalók!

Corfu városa

A fővárosnak gyönyörű része az óváros, a szűk sikátorokkal, cicákkal, régi épületekkel, árusokkal. Nagyon hangulatos egy sétát tenni a bazársoron, ahol mindent árulnak, mi szem- szájnak ingere: olívából készült termékek, ruhák, ékszerek, szuvenírek; görög éttermek, édességek tárháza. Mi egy doboz finomságot vettünk magunknak- találtunk egy olyan boltot, ahol helyi édességeket lehet kapni, ebből vettünk egy adagot. Apró baklava falatok, mindenféle földi jóval megtöltve, s sűrű mézzel csorgatva. Isteni finom volt. A kikötő is megér egy sétát, ha már itt járunk, s a helyi piac is, ahol minden reggel (vasárnap kivételével) az aznapi friss halakat, tenger gyümölcseit, mézet, gyümölcsöket, helyi termékeket kihozzák az árusok, s kínálják eladásra. Itt, az óváros mellett találtuk meg az általunk bejárt rész egyetlen játszóterét- kisgyerekeseknek ez hasznos infó lehet.

Vlacherna Monastery és repülőnézés

 

A főváros mellett terül el a leszállópálya, mely mellett helyezkedik el a Vlacherna Monastery, mely ingyenesen látogatható. Aki szereti a repülőket majdhogynem karnyújtásnyi közelségből csodálni, annak kihagyhatatlan program. Érdemes felkészülni arra, hogy nagyon fúj a szél azon a részen. A kolostor nagyon kedves kis épületben foglal helyet, az ott lakó (vagy éppen csak ott lévő) helyi nagyon öreg kutyus és cicák még bájosabbá tették a helyet.

Palaiokastritsa

 

Ezen a kis településen volt a szállásunk, ahogyan azt korábban említettem. Pár perc sétára volt a szállásunktól egy csodás partszakasz, általában esténként oda mentünk sétálni, játszani, ücsörögni (Agios Spiridon beach). A kikötő pici, de hangulatos; a helyben található Corfu Aquarium megér egy sétát, hogy bemenjünk. Az ott dolgozók körbevezetik a látogatót, mindegyik állatról mesélnek valamit. Nem csak halakat találunk ott, hanem hüllőket is, amiket közelről meg lehet csodálni. Ugyan ebben a kis városban van az Angelokastro, ami a hegyen keresztül közelíthető meg kacskaringós úton. A belépő 2 EUR. Kirándulós hely, lélegzetelállító kilátással a tájra. A Palaiokastritsai kolostor egy kis félszigeten helyezkedik el, ahová szerpentin vezet fel. A kilátás innen is mesés, a kolostor pedig nagyon szép. Cicák itt is szép számban vannak. A belépés ingyenes.

Sissi kastély

 


Sissi királyné kastélyát mi sem hagyhattuk ki. Bejártuk az emeleteket, a gyönyörűen gondozott kertet, s elképzeltük, milyen lehetett itt élni, pihenni, ezen a csodás helyen.

Tengerpartok, amik nagyon tetszettek:

 • Agios Georgios beach: lassan mélyülő, homokos, nagyon hosszú öböl
 • Porto Timoni beach: az ikeröblök helyszíne. Körülbelül 1 km túrával lehet elérni
  a partot. Nem egyszerű lejutni, de minden fáradtságot megér. Afionas településről
  indul a túra, mely akár a Mamma Mia! c. film forgatási helyszíne is lehetett volna,
  olyan hangulatos volt. Csodás időben tettük meg az utat, a kislányunk az apukája
  nyakában ülve teljesítette a távot.

 • Rovinia beach: pici eldugott öböl; rövid sétával lehet ide eljutni. Érdemes megnézni, a víz vakítóan kék.

 • Limni beach: ez is kirándulós hely, dupla tengerpart, hasonlóan a Porto Timoni beach-ez. A parton nagy kövek vannak- most is hallom a hangjukat, ahogy egymáshoz kocogtatta őket a hullámzás.
 • Sidari és Canal d’Amour beach: Sidari Korfu Siófoka. Bazársor, éttermek, menő szállodák, és sok-sok ember- még előszezonban is. Itt található a híres ’szerelmesek csatornája’. ami egy természeti képződmény. A legenda szerint, ha egy szerelmes pár átúszik a csatornán, örökre együtt maradnak.
 • Ypapanti chapel: Ottjártunkkor nagyon erős szél fúj a kis kápolna mellett, de így meg tudtuk csodálni a környéket egy rövid séta erejéig.

 • Ipsos bay: ez az öböl annyira vakítóan kék színben tündökölt, hogy magunk sem hittük, hogy nem egy trópusi szigeten járunk. Az egyik legszebb part volt, amit a szigeten láttunk.
 • Nissaki mellett találtunk egy nagyon pici eldugott öblöt, ahol csak hármasban tudtunk lenni. Érdemes néha csak elindulni, felfedezni a környéket, hiszen nem várt szépségekbe botolhatunk.

Ami tetszett

– gyönyörű zöld, virágos minden
– kedves helyiek
– előszezon lévén sehol sem volt tumultus
– a partok csodálatosan szépek
– az autóbérlés egyszerűsége
– lépten-nyomon gyönyörű kilátásba botlottunk
– görög ételek

– változatos kirándulási lehetőségek
– rengeteg eldugott kis öböl
– könnyen elérhetőek a nagy boltok: Lidl, Jumbo, szupermarketek (babáknak,
gyerekeknek ugyan azok a dolgok elérhetőek, mint itthon)

Ami kevésbé tetszett

– a tavaszi időjárás kiszámíthatatlan volta
– rossz minőségű utak
– rengeteg szerpentin, kiépítetlen földút
– rossz állapotban lévő autók (mind műszakilag, mind kinézetükben)
– kevésbé gyerekbarát például Spanyolországgal összehasonlítva (mindössze egy
játszóteret találtunk, Andalúziában minden sarkon volt)

Eső után az előtörő napsugarakkal

Ami kimaradt

– átmenni Paxi- Antipaxi szigetére a fővárosból hajóval (kb 50 perc az út)
– átlátogatni Albániába (kb 30 perces út)
– hajót bérelni, s bejárni Korfu rejtett öbleit, ahová gyalogosan nem lehet eljutni (pl
Stelari beach)
– körbeautózni az egész szigetet
– Pantókrátor- hegyen kirándulni

Gyerekkel elő- utószezonban utazóknak hasznos tanácsok

– érdemes megnézni, hogy a szálláson van-e klíma, vagy bármilyen más eszköz, amivel
lehet fűteni. Nekünk szükségünk volt rá ez alkalommal is
– réteges öltözködés (percek alatt hűvös szél fúj a tikkasztó napsütés után)
– vastagabb sapka (ezt azért emelem ki, mert volt 1-2 szeles napunk, főleg a tenger
mellett, s bár csak véletlenül vittük el a téli megkötős sapkát, nagyon jó szolgálatot
tett). E mellett a napellenzős sapkára is szükség lehet, mert mikor süt a nap, akkor
viszont nagyon süt.
– nem csak az említett időszakokban, hanem bármikor érdemes figyelni az adott ország
ünnepeire, s úgy készülni az élelemmel. Nekünk már volt olyan, hogy egy olyan
nemzeti ünnepbe futottunk bele, ami nálunk nincs, s nem is számítottunk rá, s csak a
szerencsén múlt, hogy minden volt nálunk (pl pelenka..stb), mert tényleg nem volt
semmi sem nyitva.

Összességében egy gyönyörű hetet töltöttünk a szigeten. Jó volt újra Görögországba látogatni. Olyan sok szépség, változatos partok vannak szerte a szigetvilágban, hogy biztos, hogy nem ez volt az utolsó utunk arrafelé.

 

Georgina
Gondolatok- hova, merre, mikor. Ez így jó lesz? Jó lesz. Nem, mégsem. Újratervezés. Az agy zakatol. Látni szeretném. Látni akarom. Újra át szeretném élni az újdonság, a másság, a különbözőség érzését. Ugyan az, mégis teljesen más- legyen 1200 vagy 12000 km-re az otthontól. Csodás tájak, kedves emberek. Tervezgetés, utánaolvasás, térképek, információk, foglalások. Még fél év...még egy hónap...holnap utazunk. Aztán ott állsz. Repülőtér, biztonsági ellenőrzés, várakozás. De kit érdekel?! Hisz' boldog vagy. Újra úton. Megélni, átélni, csak ülni. S nem csak nézni, látni is. Jól van minden, hiszen megérkeztél. Helyére kerültek az apró mozaikok, információ-morzsák. A tervek felborulnak, nem láthatsz mindent, de nem baj, ennél sokkal többet kapsz. Magát az életet.

1 hozzászólás

 1. Kedves Georgina!
  Jövő héten utazunk Korfura 1 éves kislányunkkal és nem tudjuk, hogy érdemes lenne babakocsit vinni, tekintettel arra, hogy sziklás, köves a sziget nagyrésze?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Must Read

Arcachon és Bordeaux – Franciaország apró szelete

Nagyon régi vágyam volt eljutni Franciaországba - az ország szépségei, a finom ételek, az apró macaronok, a pékségek kínálata mind-mind vonzottak arrafelé, de igazán...

Jordánia autóbérlés nélkül

Már több beszámoló érkezett Jordániáról, leginkább autós országjáró utazásról. Így most leginkább azoknak szól az irományom, akik hozzám hasonlóan kocsi nélkül szeretnék felfedezni az...

Szellem Hotel Balin

Mi olyan vonzó az elhagyatott és elfelejtett épületekben? Tudjátok hogy értem… Látsz egy régi romos házat az utca végén… tán még a függönyök is abban...

Ecuadori utazás saját szervezésben – a legfontosabb információk

Január végén párommal kilenc csodálatos és felejthetetlen napot töltöttünk el Ecuadorban. Dél-Amerika nem volt rajta a bakancslistámon, de kb. két évvel ezelőtt láttam egy...

Utazás Szlovéniába: mit lehet megnézni egy hétvége alatt?

Bár számos hétvégi út megoldható repülővel is péntek esti indulással és vasárnap esti hazatéréssel, mi most az autózásra és egy szomszédos országra voksoltunk mikor...